Welkom bij Alauda coaching
Wat kan je doen als je huishoudstress krijgt van je burn-out?
Wanneer je in een lange periode van stress- en burn-out zit gebeuren er allerlei fysieke dingen met je lichaam. Je maakt cortisol aan, een hormoon dat normaalgezien onder andere je bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Cortisol heeft normaal een ritme waarbij het ’s avonds afneemt en pas ’s morgens terug toeneemt. Tijdens periodes van langdurige stress neemt cortisol helaas minder of helemaal niet meer af. Dit heeft een aantal effecten op het lichaam, onder meer een afbraak van neuronen (of hersencellen).
Dit proces kan leiden tot tijdelijk verminderde cognitieve vaardigheden. Bijvoorbeeld: verstrooidheid, vergeetachtigheid, niet op zaken die je zeker weet kunnen opkomen, moeite hebben met planning en organisatie, moeite hebben om onderscheidt te maken tussen prioritaire en niet-prioritaire dingen.
Ergens is een burn-out en de bijbehorende vermindering van cognitieve vaardigheden een defensiemechanisme van het lichaam. Voortdurende stress verhoogt cortisolproductie, wat leidt tot een vermindering van hersencellen. Je lichaam zorgt voor een rem op je hersenen. Natuurlijk kan je zelf niet kiezen welke vormen van cognitieve vermindering er bij jou optreden. Je auto op slot vergeten te doen of je bril kwijt leggen, je eten laten aanbranden en andere huishoudstress kan heel erg vervelend zijn en zelfs meer stress creëren. Hierdoor kom je soms in een cirkel van frustratie terecht.
Goed nieuws, je hersenen zijn heel erg flexibel. Er zijn zelfs meerdere casussen bekend van mensen die zelfs ernstige hersenschade opliepen en nog herstelde. Vaak kunnen andere hersendelen inspringen voor een aangetast deel.
In het geval van burn-out is er geen schade aan één bepaald hersendeel. Het is een kwestie van een onderbemanning van hersencellen. Deze hersencellen kunnen wel opnieuw vermeerderd worden. Het is een kwestie van regelmatig nieuwe dingen te doen. Zowel nieuwe activiteiten, als alternatieve routes te nemen, als iets nieuw op te zoeken, nieuwe TV programma’s te bekijken of iets nieuw aan te leren. Alles wat je een beetje uit je comfortzone haalt is een training voor je brein. Zie het niet te groots – iets simpel zoals opnieuw een knoop leren aannaaien aan een hemd is nuttig.
Verder is wandelen (en vooral in de natuur) heel heilzaam voor neurogenese (aanmaak van nieuwe hersencellen). Beweging is in het algemeen heel nuttig voor de aanmaak van nieuwe hersencellen.
Cognitieve vermindering kan tot 2 jaar na je burn-out nog merkbaar zijn. Wees mild voor jezelf.
Marleen* heeft sinds haar burn-out eind 2019 last van huishoudstress. Rekeningen betalen, de agenda van het gezin bijhouden, haar eigen vaste schema aanhouden – het kost haar veel meer moeite tegenwoordig. Vaak maakt ze ook fouten. Ze stond enkele weken geleden met 6 porties spaghetti op de vaste avond waarop haar kinderen gaan sporten en haar man een late werkte.
Ze had zelf geprobeerd een systeem op te zetten met een kalender die in de keuken hangt. Haar man vult hier zijn diensten en andere activiteiten buitenhuis op in. Haar kinderen schrijven hun hobby activiteiten in en of ze niet thuis zullen zijn voor het avondeten. Helaas werkte dit systeem niet altijd evengoed en werd dit voor Marleen een nieuwe bron van frustratie.
In ons traject werkte we deels rond het relativeringsvermogen en de mentale flexibiliteit van Marleen en deels rond praktische oplossingen om haar stressoren te verminderen.
Er werd ook een systeem uitgedokterd met kaartjes op de ontbijttafel. Kinderen die ’s avonds thuis wilde eten, staken een naamkaartje in de “dinnerbokaal” – geen naam in de dinnerbokaal maar wel thuis? Boterhammen met kaas. Niet alleen leerde de kinderen hun eigen verantwoordelijkheid op te nemen, zonder al te veel moeite te moeten doen, maar als ze het eens vergaten, was het niet langer het einde van de wereld vanuit Marleen haar perspectief.
Verder kookt Marleen heel graag. Hier krijgt ze energie van. Op momenten dat ze veel energie heeft maakt ze verse maaltijden om in te vriezen. Dit heeft de dubbele functie om haar energie bij te brengen op de moment zelf en haar te ontlasten op avonden wanneer ze minder energie heeft. We vragen haar ook om vaak te wandelen in de natuur, naar de markt of de groentenwinkel en regelmatig nieuwe receptjes te proberen om haar cognitieve functies te verbeteren.
Op termijn verbeterde haar huishoudstress en konden we verder coachen richting werk. We wensen Marleen het allerbeste toe en nogmaals bedankt dat we jouw verhaal mochten delen.
*Deze naam is gewijzigd omwille van privacy redenen.
Bekijk wat wij voor u kunnen doen bij burn-out. Klik hier.
Maak meteen een kennismakingsafspraak.