Een goede coach vinden

Wat is coaching?

Een goede coach is eigenlijk een soort sparringpartner. Hij of zij luistert naar je verhaal, stelt vragen en verkent, samen met jou, je mogelijkheden. Door verschillende denkoefeningen in te zetten krijg je een ander perspectief op wat er in jouw leven speelt.

Het is niet helemaal de bedoeling dat een coach je gewoon advies geeft. Je coach helpt jou de teugels in handen te nemen met behulp van allerlei tips, oefeningen en methodes. Hierdoor sta je ook in de toekomst, nog sterker.

We kunnen het voorbeeld aanhalen van een paard. Beeldt je in dat je zelfontwikkeling is als een paard. In het begin zie je het paard van op een afstand. Na verloop van tijd, geraken jullie aan elkaar gewend en geleidelijk aan is er toenadering. Soms mag je het paard aaien, een halster aandoen, rondleiden, zelfs op zijn rug zitten en springen. Soms kan het paard schrikken van iets dat in je leven gebeurt en loopt het weg.

Er zijn verschillende manieren om terug samen te komen. Allereerst kan je iemand zoeken die de teugels neemt en het paard naar je toe leidt. Dit zorgt ervoor dat je terug controle hebt; alleszins tot de volgende keer dat het paard schrikt en wegloopt. Een andere optie: je zoekt je iemand die je tools aanreikt die je in staat stellen steeds terug toenadering te zoeken tot ‘je paard.’

Dit laatste is wat een goede coach doet. Hij of zij probeert jou terug te leiden naar je kwijtgeraakte zelf. Of wegwijs te maken doorheen keuzes en gebeurtenissen in je leven.

Een goede coach
Hoe zoek ik de juiste coach?

Er zijn twee belangrijke elementen bij het zoeken naar de juiste coach.

Eerst en vooral moet je zelf zin hebben om bij te leren. Mensen die hoge verwachtingen hebben en een open en lerende houding aannemen zijn meer tevreden dan zij die een coach toegewezen krijgen in functie van bijvoorbeeld een verplichting vanuit het werk. Probeer tijdens een kennismakingsgesprek een zo open mogelijke houding aan te nemen. Soms kom je naar een coach met één of meerdere specifieke vragen. Soms ga je met het idee ‘er klopt iets niet’ of ‘ik voel me niet goed.’ Beide zijn een goede startbasis voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het eerste gesprek worden de wederzijdse verwachtingen besproken en kan de coach een inschatting maken van wat er in je leven speelt en wat een traject kan inhouden.

Een tweede belangrijk punt is dat je een klik moet voelen met je coach. Dit kan je het beste aanvoelen tijdens een kennismakingsgesprek. Een goede coach vraagt je aan het einde van het kennismakingsgesprek of je graag het traject verder zet. Je bent vrij om dit te weigeren. Indien je niet klikt met een coach zal je zelf minder hebben aan het traject. Let wel op – je coach is iemand die je lichte duwtjes geeft en soms al eens een uitdaging voorstelt. Mogelijk heb je hier in de eerste instantie (negatieve) reacties op. Geef dit steeds aan aan je coach. Dit staat los van een klik met je coach hebben aangezien het gaat om een reactie op een actie.

Verder zijn er verschillende coaches met verschillende graden van opleiding. Sommigen zijn ervaringsdeskundigen met opleidingen in coaching vaardigheden, anderen hebben formelere scholing. Bij Alauda Coaching werken we met mensen die actief zijn in de (psychische) zorg en maatschappelijke sector, én speciale coaching opleidingen hebben gevolgd.