Negatieve gedachten stopzetten

Winter

Wil je weten hoe je best negatieve gedachten moet stopzetten? Wil je positiever leren denken?

Hoe starten negatieve gedachten?

Iedereen heeft wel eens nood aan zagen en klagen. Het lucht soms op om even je verhaal (meerdere keren) te doen. Een valkuil hiervan is wel dat je in dit patroon kan blijven hangen. Dit zorgt ervoor dat je negativiteit meer opmerkt, versterkt en zelfs soms creëert. Ken je het fenomeen dat je een nieuwe auto koopt en plots zie je overal hetzelfde model rondrijden. Ineens heeft niet iedereen jouw trend gevolgd. Je staat gewoon meer open om dezelfde auto’s als de jouwe te zien.

Hetzelfde geldt voor negatieve gedachten. In onze maatschappij zijn we vaak blootgesteld aan negatieve gedachten via anderen in onze omgeving, maar ook via de media. Wat is natuurlijk spannender voor een nieuwsbericht dan iets dat fout gelopen is? In een gedrukte krant zie je dit heel goed. De pagina’s met lokaal nieuws, waar soms ook een positiever feel-good artikel instaat is maar een klein onderdeel. Doe maar eens de oefening met een papieren krant – teken een X bij elk negatief bericht en een smiley bij elk positief artikel. Probeer nu hetzelfde te doen bij het journaal – noteer X-jes en smileys. Eerder positief?

Je omgeving

Het kan ook zijn dat onze omgeving ook vaak bezig is met negatieve gedachten. Op sommige werkplaatsen en in sommige gezinnen is dit de norm. Men denkt er niet meer bij na. Het zit gewoon ingebakken. Het kan zijn dat deze mensen van nature glas-half-leeg mensen zijn, of zij dit meegekregen hebben van hun omgeving. Hetzelfde fenomeen als bij de media is hier aan het werk. Aandacht is makkelijker te scoren door negatief nieuws dan positief nieuws. Bij mensen rondom je, kan dit aanvankelijk ook zijn. Maar, indien je altijd negatieve gedachten hebt en uit, zal je merken dat (positieve) mensen je beginnen vermijden. Je zal zelf ook minder positieve gedachten van anderen horen. Zoals soort soort aantrekt, trekken soorten gedachten elkaar dikwijls ook aan.

Hoe meer negatieve gedachten er op ons afkomen, hoe meer wij dit spiegelen. De mens is nu eenmaal een sociaal dier. Als we niet opletten, nemen we vaak dingen uit onze omgeving mee. Hoe langer we dit doen, hoe normaler en meer ingebakken deze gedragingen worden.

Hoe kan je negatieve gedachten stopzetten?

Het hangt er natuurlijk van af hoe ingebakken deze gedragingen zitten. Sommige mensen kunnen dit via self-help makkelijk te baas. Sommige gaan verschillende processen van gedragsverandering moeten ondergaan.

Enkele handige technieken:
  • De stop-techniek. Bij deze techniek is het doel om jezelf bewust te worden van hoe vaak je negatieve gedachten hebt. Wanneer je iets negatief denkt, denk je gewoon ‘stop’ en probeer je gedachte-onderwerp te veranderen. Het is niet erg als de gedachte vanzelf terugkomt. Zeg dan gewoon weer ‘stop’ en verander het onderwerp. Oefening baart kunst. Lukt dit nog steeds niet, kan je deze techniek best combineren met andere focusing technieken. Er volgt zeker nog een blog bericht over dit onderwerp.
  • De kleuren-techniek. Eens je je meer bewust bent van je negatieve gedachten, probeer deze op kleur te rangschikken. Betekent de kleur zwart voor jou negatief? Werkt dan met een wit-zwarte kleurenschaal. Noteer hoe vaak je gedachten wit, licht-, donkergrijs of zwart zijn. Je kan dit per week of per dag visueel weergeven door vakjes in een schrift in te kleuren in de bijbehorende kleuren. Hoe donkerder je blad is, hoe meer negatieve gedachten je hebt.
  • De cijfer-techniek. Werk je liever met cijfers? Gebruik dan een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 heel negatieve gedachten zijn. Probeer elke week je negatieve gedachten visueel te maken door de cijfers op te tellen (hoe hoger, hoe negatiever).

Ondervind je geen of weinig verschil? Merk je dat je nog wat extra tools nodig hebt? Aarzel niet om ons contactformulier in te vullen. Wij bekijken hoe wij je kunnen verder helpen.