Je wapenen tegen een pandemie

Welke dingen doen mensen het beste om zich te wapenen tegen een pandemie en hun geluk op peil te houden?
Deense onderzoekers hebben dit fenomeen onderzocht en brachten net hun bevindingen uit. In het kort raden ze aan om de volgende dingen te doen. We lichten zelf onze visie toe.

Meer tijd buiten spenderen

Aangezien wij zelf aan natuur- en wandelcoaching doen staan wij hier volledig achter. Je hoeft echt geen boomknuffelaar te worden! Zelfs een doorwinterde huismus kan baat hebben bij een vorm van buitenlucht opdoen. Buiten zijn, en vooral volledig in de natuur, heeft meerdere voordelen. Eén daarvan is rust brengen aan je ogen. In tijden van veel computerwerk en veel turen naar andere digitale schermen zoals smartphones en tablets, raken onze ogen gewend aan het veel en langdurig focussen op zaken die op een korte afstand van ons staan. Een wandeling in de natuur houdt in dat je soms ver vooruit kunt kijken, waardoor je ogen weer eens kunnen trainen op in de verte kijken. Verder helpen bosrijke omgevingen er net voor te zorgen dat je ogen nergens bepaald op focussen, wat ook rustgevend kan zijn. Ik zou hier nog uren over verder kunnen schrijven maar dat is niet de essentie van dit artikel. Meer hierover later.

Je medemens helpen

Studies van zowel de Harvard Business School en de University of British Columbia hebben uitgewezen dat mensen zich beter voelen als ze geld uitgaven aan anderen ten opzichte van wanneer ze geld spenderen aan zichzelf. Het bedrag, of het nu 5 dollar of 100 was, deed er niet toe.

Tijdens deze pandemie is het eens zo belangrijk om te zorgen voor mensen die zich kwetsbaar voelen. Boodschappen brengen, klusjes doen, een sociale afstandsbabbel doen… vraag eens wat mensen zelf zouden kunnen gebruiken. Niets zo leuk als gepersonaliseerde service. Denk eraan dat dit jouw eigen geluk ook ten goede komt!

Een doe-het-zelf- of kunstprojectje starten

Eigen aan de mens is het idee van creëren. Al sinds de oertijd is er sprake van versiering van lichamen, huisvestingen, kledij en gebruiksvoorwerpen. Scheppen zit dus ergens in ons DNA. En of het nu om een lekkere soep, een schildersdoek, een artikel, een vogelnestkastje of een gordijn gaat, elke mens wil fundamenteel graag iets verwezenlijken. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende manieren van creatie. En als je er niets van bakt, probeer iets anders of oefen nog wat. Je hoeft niet elke creatie te delen met anderen. Zo neem je de druk weg en kan je met plezier genieten.

Contact houden met vrienden/familie

In deze tijdens van lockdown, social distancing, quarantaine en andere beperkende woorden moeten we opletten dat we blijven uitkijken naar mogelijkheden. Waar een wil en creativiteit is, is een weg. Probeer je contacten met vrienden en familie ook eens op te leuken door een spel te spelen dat jullie beiden hebben (via webcam bijvoorbeeld) of kijk samen naar dezelfde film en videobel om commentaar uit te wisselen. Vraag eens advies aan je oma over een nieuw breiprojectje dat je probeert of ontfutsel eindelijk dat ene geheime familierecept en bel tijdens de bereiding met vragen en updates.

Heb je een groot of uitgebreid gezin? Stel dan een wisselend telefoonboom plan op. Dag 1 belt oma met tante Irene, die met jouw mama belt, die met jou belt en zo verder. Wissel de volgorde regelmatig zodat iedereen eens gebeld heeft met iedereen. Wie weet wat leer je over je nicht die je al 4 jaar niet meer gezien hebt.

Fit blijven

Natuurlijk gelden tijdens de pandemie de basisregels voor een gezond lichaam en geest nog steeds. Voldoende en kwaliteitsvol slapen, gezond eten, genoeg drinken en bewegen zijn nog steeds van toepassing. Ook de te vermijden zaken zoals (overmatig) drinken, roken, middelengebruik gaan nog steeds op. Indien je nu meer tijd hebt om je op deze zaken te concentreren kan je misschien één van deze aspecten voor jou verbeteren. Slaap je slecht? Ga op zoek naar informatie over je slaaphouding, je bed en hoofdkussen en probeer deze zaken één voor één aan te pakken. Begin met yoga of een loopprogramma. Volg een online kookcursus. Installeer een app op je gsm en houdt je dagelijkse waterinname bij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Meditatie

Wij zijn geen voorstanders van de klassieke meditatie als universeel panacee. In de huidige wereld wordt er nu eenmaal nog weinig ingezet op het aanleren van concentratievermogen en diepe focus. Hierdoor zal de klassieke vorm van meditatie veel mensen ofwel niet aanspreken, ofwel als onoverwinbaar lijken. Wij werken daarom voornamelijk met andere vormen van meditatie in de zin dat we proberen te focussen op het hier-en-nu. Dat kan zijn door iets beeldend te doen, te bewegen, actief te luisteren naar muziek of eender welke andere activiteit die jou als persoon aanspreekt. Het gaat immers om een mindset of een techniek aan te leren en de activiteit of non-activiteit zelf heeft hierbij weinig belang.

We hopen dat deze informatie je helpt om je te wapenen tijdens de pandemie. Indien je nog verdere vragen hebt contacteer ons of maak meteen een online afspraak.

Hou jullie goed!

Referentie:
Happiness Research Institute (2020), Wellbeing in the age of COVID-19, Copenhagen: Happiness Research Institute.